Fatshaming, wie hoog vliegt, zal hard vallen...

Het heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien in plussize Nederland. De uitzending van Jinek over Fatshaming. Uit de talloze reacties op twitter en ook op blogs van verschillende plussizers sprong er een blog met kop en schouders boven uit. Edith Dohmen staat bekend om haar ongezouten mening en steekt deze in haar laatste blog ook niet onder stoelen of banken. Ze baalt behoorlijk van het slechte research werk van Jinek en snapt totaal niet waarom deze gasten aan tafel zitten bij Eva.

Wat opvalt is haar verhaal over de blogster Lottie Mea Jones. Lottie is vaak in de media de laatste tijd en zal waarschijnlijk ook om deze reden in het publiek zitten bij Jinek. In eerste instantie zou ze aan tafel zitten maar bij nader inzien werd ze verplaatst naar het publiek.

Edith:

" En ook Lottie Mae Jones, uit het publiek, kwam aan het woord. Ik ken haar alleen als iemand die meekwam met iemand naar een pers event, terwijl ze niet eens was uitgenodigd. Nu blijkt ze dus plussize-model te zijn? Huh? Iets gemist?

Een tweet van programma Jinek: “Plussize-model Lottie Mae Jones is de schaamte ver voorbij. “Ik ben nu eigenlijk heel blij met de rondingen die ik heb, maar er moeten maatschappelijk nog heel wat stappen gemaakt worden.”

Blij met je rondingen? Maar.. ik zie de laatste tijd alleen maar dat je bezig bent met je dieet en dat je moet afvallen en dat ‘en public’ dit dieet-avontuur deelt. Ik gun iedereen alles, maar waarom moet zo iemand in het publiek zitten? " Schrijft Edith.

De rapen zijn even gaar bij Lottie Mea Jones als ze de reactie van Plussize blogger Edith Dohmen leest over het optreden  van haar in Jinek. Dohmen is op z'n zachtst gezegd totaal niet onder de indruk van het slechte researchwerk van Jinek en haalt hierin ook flink uit naar de gasten aan tafel.

Jones is hierin haar target en wordt virtueel even onder gespuugd in Edith's blog. De altijd zo directe Lottie, welke zelf ook op veel vlakken een duidelijke mening heeft over anderen, laat zich in deze catfight niet zomaar uit het veld slaan en gaat de tegenaanval in op haar Facebook pagina.

Uit haar verhaal is te merken dat ze erg geraakt is door deze reactie van Dohmen.

" Wat me oprecht raakt is dat je mijn afvalproces tegen me gebruikt, in het omarmen van mijn rondingen! Afschuwelijk. Je hebt geen idee waar je het over hebt."

Lottie verteld in een hele lange brief  aan Dohmen dat ze het erg vindt hoe hard een wereld kan zijn en dat ze niet van plan is om hieraan mee te doen:

"Ik heb een missie, vanuit oprechtheid en vanuit mijn hart, mét mijn rondingen, of ze nou iets groter of iets kleiner zijn, de (plussize-)wereld in ieder geval een klein beetje mooier te maken daar waar ik kan, omdat het al zó vaak een harde koude wereld is, zoals jij me dat vandaag nog maar weer eens bewijst. "

Wat naar voren komt in de reacties op Edith is dat veel mensen haar mening erg hard vinden. Maar is dat ook zo? De waarheid kan soms heel hard zijn voor de slachtoffers. Maar het doel van haar blog was iets heel anders. Het was niet het idee van de blogster om jaloezie te hebben maar om een representatief beeld neer te zetten van plussize Nederland. In haar ogen en in de ogen van vele anderen was het beeld wat er deze avond werd neergezet, niet het beeld wat je idealiter zou willen zien als je al jaren lang strijd voor een body positive world.

" Waar zijn de echte body positive activisten? Mayra de Wilde, Marianne Nykjaer? Dit is was een prima plek geweest voor deze sterke dames. Beide ook plus size model, Mayra zelfs al zo’n 17 jaar. " verteld Edith. 

Wat duidelijk naar voren komt is dat het blog en na een aantal persoonlijke vragen is dat haar blog  niet met jaloezie is geschreven, maar met een oprechte ergernis. Fatshaming is iets waar niet te makkelijk over gedacht kan en mag worden.

Want Fatshaming is nog steeds voor vele mannen en vrouwen een discriminatie vorm waar ze dagelijks mee te maken krijgen.

"Dit alles geeft mij nog meer energie en stof tot nadenken voor het maken van documentaire. Mijn droom en doel dit jaar. Het zal een enorm proces en project worden, maar wel super interessant. Want het onderwerp DIK kun je niet in 10 minuten bespreken, zelfs 2 uur is te kort. Maar goed, ik vind het heel goed dat een praatprogramma dit onderwerp behandelt. Ik ben namelijk groot fan van Jinek, maar dit soort onderwerpen liggen erg gevoelig en moeten in de toekomst beter worden gedaan." Verteld Edith

Wat is fatshaming?

Het bekritiseren van een persoon met een bovengemiddelde maat, het maken van lichaamsgrootte gerelateerde opmerkingen en het vernederen van iemand met overgewicht.

Oftewel: Alles wat iemand anders tegen jou zegt als vol persoon, waar jij het gevoel bij krijgt dat je niet goed genoeg bent zoals je er nu uitziet, valt onder Fatshaming. En die lijst is eindeloos.

Net als bij alle vormen van discriminatie is de vraag, wat kan jij eraan doen?

Het belangrijkste is dat je er leert rekening mee te houden. Wanneer je er anders uitziet, kan je er rekening mee houden dat iemand je ziet staan. Er zijn daarin nadelen zoals rot-opmerkingen, schelden en zelfs fysiek geweld mogelijk. Maar, het kan ook iets heel moois met zich mee brengen. Doordat je een aanwezigheid bent in een groep, onthouden mensen je sneller.

Maak daar gebruik van!

Wat bodyshaming en Fatshaming met elkaar gemeen hebben is dat iedereen wel eens een vorm van bodyshaming heeft meegemaakt. Daarin sta je sterk. Het afzonderen van jezelf doordat je bent ge-fatshamed en je daar achter verschuilen is niet de kracht van de term. We zijn niet zielig om dat we slachtoffer zijn van Fatshaming. We kunnen er nu over praten. Iets waar we al jaren last van hebben en waar niemand ons vaak in geloofde, daarin kunnen we elkaar nu steunen en sterken.

De term Fatshaming moet je sterk maken. Dat je niet alleen bent. Dat je gezien wordt en dat mensen welke dit niet meemaken weten dat dit gebeurd. Maar verschuil je er niet achter! Laat anderen weten waarin je fatshaming bent tegengekomen maar laat anderen ook merken dat je niet bang bent of boos. Wees het voor. Zeg bijvoorbeeld in een sollicitatie dat je  plussize bent en dat dit je kracht is. Dat je hiermee een grote groep mensen aanspreekt.

Maar, hou er ook rekening mee dat niet iedereen zo denkt als jij en dat sommige paden niet voor jou zijn. Dat scheelt een hoop energie.

Wij volle mensen hebben zeer tere en gevoelige zieltjes. We zijn vaak gekwetst en zien soms het verschil niet meer tussen verschillende vormen van kritiek en voelen ons snel aangevallen. Dan is het heel makkelijk om boos te worden of geïrriteerd. En dan ook verdrietig te worden.

Door Fatshaming is er een klein lichtpuntje ontstaan.

Over heel de wereld zijn mannen en vrouwen aan het samenkomen om deze vorm van discriminatie aan te pakken. Niet boos, of onaardig, of verdrietig maar strijdlustig, krachtig en doortastend.

En dat is waarom  en hoe #Fatshaming  bekend moet worden. Slachtoffers en draken hebben we al genoeg.

Nu is het tijd om de handen in 1 te slaan en samen te werken om ons sterk te maken.

#Fatshaming is wereldwijd een term geworden. Sterk jezelf en anderen en laat je horen maar vooral zien!

Wees krachtig, je lijf is niet je belemmering maar je bereik.