"Hij past precies in mijn plaatje"


Aileen Out; ooit wilde ze advocaat worden maar ze koos voor een mode opleiding. Nu weet ze beide koeien bij de hoorns te vatten in haar blog Prettybusiness. Zakelijke mode en uiterlijke verzorging voor mannen en vrouwen en alles wat daarbij komt kijken. Samen met man en jeugdliefde Danny staat ze op de cover.

De deur van de fotostudio waait open en voor me staat ze. Een prachtige rode Rubens vrouw. Ze veegt een pluk haar uit haar gezicht en geeft me een hand. "Ja, sorry dat ik er zo uitzie, maar ik dacht: ik doe maar niks op qua make-up want dat moet er toch allemaal weer af." Aan de telefoon hebben we al uitgebreid gepraat. Achter haar staat haar man Danny, welke net als Aileen lichtelijk zenuwachtig lijkt te zijn over wat er allemaal gaat komen.

We lopen naar boven en Aileen neemt plaats op de kruk. De eerste kwast wordt op het gezicht van de rode dame gezet en Danny krijg een instructie: "Neem je wel genoeg fotos lieverd?" Danny begint met schieten en ik met vragen...

Ben je een controlfreak?

Ze lachen beiden hardop en knikken ja. Het ijs is gebroken.

Terwijl Aileens gezicht wordt ingesmeerd met serums, foundation en rouge, vraag ik door.

Je bent blogger... Had je dat ooit gedacht te worden?

"Nee... Voordat ik blogger was, studeerde ik mode. Ik wilde eigenlijk advocaat worden, maar in die ambitie werd ik door mijn school totaal niet serieus genomen. Ik had namelijk alleen MAVO gedaan. Een aantal mensen uit mijn familie hebben mode gestudeerd en het was dus vrij eenvoudig om daar dan ook in mee te gaan. Na een tijdje kwam ik er achter dat dit het niet was. Ik paste daar niet in die wereld. Ik was veel geïnteresseerder in rechten en juridische onderwerpen. Maar ik was niet van plan om zomaar te stoppen met mijn mode opleiding. Ik kon deze opleiding gebruiken als springplank om door te leren. Dan kon ik altijd nog kiezen voor een juridische opleiding."

"Ik laat me door niemand afleiden."

Na haar opleiding mode probeert Aileen nog een tijdje in de mode te werken, maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Aileen zegt de modewereld vaarwel en smeedt haar eigen plan. "Ik heb het expres niet aan anderen verteld omdat ik niet afgeleid wilde worden door andere meningen. De enige die het mocht weten was Danny. We woonden toen samen. Op een middag ben ik achter de pc gaan zitten en heb ik letterlijk gezocht op Google naar mijn nieuwe pad. Ik typte in 'Politiek HBO' en daar rolde de opleiding Bestuurskunde uit. Deze bevatte ook de onderdelen maatschappelijke thema's, politiek en recht. Door deze studie kon ik een combinatie maken van werken en leren, en kwam ik bij de overheid terecht. Hier heb ik 5 jaar gewerkt."

Miste je niet het vrije denken van de modewereld?

"Ja, dat kon ik die 5 jaar dat ik voor de overheid werkte steeds duidelijker zeggen. Aan het einde van die 5 jaar miste ik het creatieve van de modeopleiding zo erg dat ik in grote tweestrijd verkeerde... Ik heb toen mijn hart gelucht bij een collega van me. Hij werkte voor de overheid maar eigenlijk voor de lol. Hij had zijn geld al op jonge leeftijd verdiend. Nadat hij mijn verhaal had aangehoord zei hij tegen mij:

"Waarom word je geen blogger?

Ik heb de man hard uitgelachen" Toch legt ze het advies van deze man niet naast zich neer. "Ik miste mijn eigen inbreng, de creativiteit en het creëren van dingen. Als ik blogger zou worden, wilde ik niet zomaar een hobby blogger zijn. Ik wilde echt iets gaan doen wat effect zou hebben. Een verschil maken. Toen ik op de opleiding Bestuurskunde zat, gingen we solliciteren vanaf het tweede leerjaar omdat de studie bestond uit een combinatie tussen werken en leren. Het viel me op dat bijna iedereen heel onzeker was of hij of zij wel de juiste kleding droeg. Ik ben toen zelf op internet gaat zoeken of er wellicht een soort dresscode is in de zakenwereld van de overheid. Wat kan je nu wel en niet aandoen? Die dresscode was er niet. Er waren natuurlijk wel sites waar wat tips op stonden, maar niemand die echt dieper op de materie in ging. En zo is Prettybusiness ontstaan. Hiermee heb ik mijn twee passies het best kunnen combineren."

Prettybusiness bestaat nu 3 jaar en Aileen behandelt onderwerpen over mode en uiterlijke verzorging op de zakelijke werkvloer. Dit zijn alledaagse items, maar ook de wat minder voor de hand liggende: "Ik schrijf ook over hele bizarre regels voor kledingvoorschriften. Zo was er bijvoorbeeld onlangs in Engeland een rechtszaak rond een vrouw die verplicht werd om op hakken te lopen van een bepaalde hoogte. Ze weigerde dit en werd ontslagen. Dit soort onderwerpen vinden dan hun weg op mijn blog en hier wordt op LinkedIn , waar veel van mijn lezers zitten, druk over gediscussieerd. Of bijvoorbeeld een stuk over een student:

"Hij wilde voor zijn geloof in

een piratenpak met een

gieter op zijn hoofd promoveren."

"Dat zijn dingen waar je hard om kunt lachen, maar ik probeer met Prettybusiness wat dieper op dit onderwerp in te gaan zodat mensen er net even wat meer over weten, een andere kijk krijgen op het thema of het simpelweg begrijpen. Ik probeer in mijn artikelen altijd iets te brengen. Soms is het informeren, adviseren of juist inspireren."

De diepere materie...

Terwijl Aileen opgemaakt wordt, is Danny druk aan het vastleggen hoe Aileen van een girl next door verandert in een verleidelijke vrouw uit de jaren '20. Het is tijd dat ik ook wat dieper op de materie inga...

Was je altijd al plussize?

"Op dit moment draag ik maat 46, vroeger was dat 38-40. Toen ik op de mode opleiding zat, had ik een van de grotere maten. Om me heen zag ik allemaal slankere meiden. Tijdens de opleiding Bestuurskunde zat ik veel en daardoor ben ik veel aangekomen. Ik heb dat heel lang weggestopt en ik wilde gewoon niet weten hoeveel ik was aangekomen. Op een gegeven moment had ik maat 44. Ik moest er zo hard voor werken om maat 38 te behouden dat ik er ongelukkig door werd. Ik heb het toen uiteindelijk geaccepteerd."

Wat vind je ervan als mensen zeggen 'Je moet jezelf accepteren'?

Dat vind ik zo makkelijk gezegd! Het is heel makkelijk om te zeggen dat je dat moet doen, maar ik denk dat er nog genoeg vrouwen van 50 zijn die dat niet kunnen. Het is wat, jezelf accepteren!

Als je nu naar jezelf kijkt op je blog, naar je foto's. Wat is het eerste wat in je opkomt? "Hetgeen waar ik op let als ik naar foto's van mezelf kijk op mijn blog..."

Nee, dat vroeg ik niet...

"Als ik naar mezelf kijk? Dat ligt echt aan de foto die ik zie."

Krijg je daar ook weleens nare reacties op?

"Nee, mensen vinden het echt leuk! Soms hoor ik weleens dat ze een combinatie niet heel leuk vinden, maar over het algemeen krijg ik hele leuke reacties.

Ik krijg wel vrijwel dagelijks kritiek, maar dan is het vooral inhoudelijk over het stuk wat ik schrijf. Het gaat eigenlijk nooit over mijn uiterlijk. Eén keer heb ik een artikel gedaan over een jumpsuit waarop heel erg veel kritiek is gekomen. Mensen vonden dat het niet kon bij plussize. Ze waren daarin heel hard."

Doe je hem daarna nog aan?

"Ja, ik laat me niet daardoor uit het veld slaan."

Denk je dat mensen zich, doordat je plussize bent, beter met je kunnen meten?

"Ja. Ik denk dat ik, als ik een kleinere maat had gehad, ik een kleinere doelgroep zou hebben. Ik denk namelijk dat het schrijven over zakelijke mode en voller zijn een unieke combinatie is. Maar ik wil mijzelf met Prettybusiness niet specifiek richten op dames met een maatje meer. Ik heb zelf een maatje meer, maar schrijf over zakelijke mode en uiterlijke verzorging voor iedereen."

De man achter de vrouw

"Ik wist al vrij vroeg dat ik op volle vrouwen viel."

Hoe heb je Aileen ontmoet?

"We waren dronken op de feestweek, haha! Nee, Aileen heb ik ontmoet toen ik op een feest was. Haar moeder had haar overgehaald om toch naar het feest te gaan. Ze vond een vriend van mij al jaren leuk, ik stond daar op een gegeven moment naast en toen pakte ze mij! "

"Nou, je stond er niet naast hoor... Jij had tegen vrienden gezegd dat je mij leuk vond."

"Haha, ja dat klopt inderdaad. Die vrienden kwamen naar mij toe dat Aileen me leuk vond.

En zo zijn we eigenlijk bij elkaar gekomen."

"Ik wist meteen: dit is hem."

"Aileen had vanaf het begin dat ik haar kende ook een heel duidelijk plan wat ze belangrijk vond. Niet alleen in haar carrière, maar ook in de liefde en ik paste in haar plaatje. Nadat we na de eerste ontmoeting met elkaar gepraat hadden op een terrasje, vertelde ze mij ook gelijk hoe ze haar toekomst zag. Ze was bewust bezig met haar carrière en wilde geen kinderen. Beide onderdelen heb ik geen enkele moeite mee."

En nu sta je op de cover van Rubens.

"Ja, te gek! Ik heb ook al vaker met Aileen samen in een stuk gestaan. En dat dit specifiek voor plussize is, vind ik alleen maar goed."

Vind je vrouwen tegenwoordig ook vrouwelijk genoeg?

"Ik vind dat er tegenwoordig veel mannelijke vrouwen zijn. Dat vind ik wel jammer ja... Ik zou liever vrouwen zien die wat meer vrouwen-vrouwen zijn. Niet in een spijkerbroek, maar echt netjes met make-up op. "

"Ik kijk naar Aileen als ze zich opmaakt."

"Een vrouw heeft bij mij niet snel te veel make-up op.

Ik houd ervan als Aileen zich helemaal opmaakt en opdoft. Het kan bij mij nooit gek genoeg! Nu heeft ze een inloopkast en kan ik niet meer kijken bij haar als ze zich opmaakt, maar ik vind het nog steeds mooi om te zien."

Hoe houd je het zo lang vol?

"Vroeger hadden we heel vaak ruzie omdat we elkaar niet lieten uitspreken. Dan schreven we brieven aan elkaar die we hardop aan elkaar voorlazen. Dat hebben we nu eigenlijk nooit meer. We hebben 8 jaar in een heel klein 1-kamer-appartementje gewoond en dan leer je elkaar wel kennen."

Voordat we naar beneden gaan om te beginnen met de shoot kijken Danny en Aileen elkaar bewonderend aan. Hij in zijn smoking, en zij in haar prachtige door Laura Blagogee ontworpen jurk. Ze geeft hem een kus en hij kijkt trots in haar ogen. We lopen de trap af. Ze pakt me nog even beet en fluistert zachtjes:

"Ik denk dat Danny gewoon niet door heeft hoe leuk hij eigenlijk is."


Fotografie: Sascha van Manen Jurk Aileen: Laura Blagogee Schoenen: Vintage Make

BewarenBewarenBewaren