Hemelse chocolade-koffietaart

Elke editie stapt Dagmar van foodblog Vertruffelijk de keuken voor ons in.

Deze eerste editie valt ze gelijk met de deur in huis. Een decadente chocolade koffie taart.

Dagmar: "Het is maar 1 keer per jaar Kerst en dat betekent voor mij dat je ongegeneerd mag uitpakken met heerlijke, decadente gerechten. Deze taart bestaat uit twee lagen luchtige chocolade biscuit, een icing en vulling van chocolademousse en toefjes koffie-slagroom. Decoreer hem met eetbare zilveren bolletjes, nougatine en flikkersterren en zet deze taart met een grote glimlach voor je gasten op tafel tijdens de feestdagen. Hij is makkelijk om te maken en valt in de categorie 'weinig moeite, groots effect'. Ideaal als je wel iets heel lekkers op tafel wilt zetten, maar geen zin hebt in ingewikkelde toestanden. Kan jij ook niet wachten om je tanden in deze taart te zetten? Zo maak je hem!"

Ingrediënten (8-12 stukken)

Voor de 2 chocolade biscuits (2 keer recept)

250 gram choco biscuit mix van Funcakes

3 eieren

55 milliliter water

Bakspray

Voor de chocolademousse

1 reep bonbonbloc praline melk van 200 gram

1 beker verse slagroom van 250 milliliter

125 gram mascarpone (roomkaas, prima alternatief voor geklopte eiwitten)

Voor de koffie slagroom

200 milliliter slagroom

1 stick oploskoffie van 1,8 gram

1 zakje klopfix

3 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:

Een mixer

Bakvorm van 22 centimeter

Schraper om de chocolademousse mooi en glad aan te brengen

Spuitzak met stervormig spuitmondje

Recept voor de hemelse chocolade koffie taart

Chocolademousse

Maak de chocolademousse eventueel de avond van tevoren. Breek de bonbonbloc in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie. Hiervoor zet je een hittebestendige kom in een pan met een bodempje water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Breng het water tegen de kook aan. Niet laten koken, anders kan je chocolade te heet worden en bitter gaan smaken. Roer met een spatel of garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Mix de slagroom stijf met een mixer. Roer de mascarpone even los, en roer deze dan onder de stijfgeslagen slagroom. Roer de gesmolten chocolade door het slagroom-mascarpone mengsel. Zet het chocolademengsel in een afgedekte kom of bakje minstens 4 uur in de koelkast.

Biscuits

Bak 2 biscuits achter elkaar. Je kunt het beste 2 biscuits bakken, aangezien het beslag erg luchtig wordt bij het mixen en in volume verdubbelt. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven). Meng biscuit mix, ei en water in een kom. Mix 7 tot 8 minuten op de hoogste stand en daarna nog 2 tot 3 minuten op lage snelheid. Spray de bakvorm in met wat bakspray. Doe het beslag in de bakvorm en bak de chocolade biscuit in ongeveer 30 tot35 minuten gaar, of totdat een houten prikker er schoon uit komt. Laat de taart ongeveer 5 tot 10 minuten afkoelen in de vorm en laat het daarna verder afkoelen op een taartrooster.

Opmaken: roer even door de chocolademousse. Leg een taarthelft op een serveerschaal of bord en bestrijk de bovenkant met een gedeelte van de chocolademousse. Leg de andere taarthelft erop. Bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de rest van de chocolademousse. Strijk glad met behulp van de schraper.

Koffie slagroom

Mix de slagroom met de klopfix bijna stijf. Verpulver de oploskoffie, bijvoorbeeld door met een deegroller op de ongeopende stick oploskoffie te slaan en doe deze bij de slagroom. Mix tot de slagroom stijf is, doe de slagroom in een spuitzak met een stervormig mondje en decoreer de bovenkant van de taart met toefjes koffie-slagroom. Decoreer naar wens met bijvoorbeeld nougatine, eetbare zilveren bolletjes en flikkersterren.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dagmar van foodblog Vertruffelijk. Voor meer recepten van Dagmar kun je een kijkje nemen op Vertruffelijk

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar