Louise vertelt: "Ik kreeg een dieetboek als kerstcadeau"


Louise, blogger, 38 jaar en volle vrouw met man en kind. In 'Louise vertelt praat ze over de dingen die ze meemaakt in haar leven. Van oud verdriet tot nieuwe blije inzichten. Zelf heeft Louise een blog:

"Mooie grote vrouwen".

"Kerst is voor mij altijd een bijzondere tijd. Een tijd om naar uit te kijken. De donkere maand met de lichtjes overal voor de deuren geven mij een warm gevoel van binnen. De tijd samen met familie brengt vooral veel goede herinneringen. Helaas is kerst ook meer dan dat. Zeker toen ik nog single was.

Mijn lijf, mijn uiterlijk en mijn overgewicht brachten met kerst ook onzekerheden met zich mee. Vooral wanneer het ging om het diner met familie. Natuurlijk was ik blij om ze te zien, maar ik had ook angst, angst dat ik weer gewezen werd op mijn omvang.

Om er zeker van te zijn dat ik er goed uitzag, struinde ik vaak maanden van tevoren de online shops af om een mooi jurkje te vinden. Ik besteedde extra aandacht aan mijn haar en make-up en ik deed mijn mooiste ketting om. Alles om mezelf het gevoel te geven 'ik mag er zijn'. Maar innerlijk voelde ik me als Jean D'Arc op weg naar het oorlogsveld.

De lieve knuffels en glimlachjes waren gemeend. De cadeautjes en de rijmen ook. Toch, tussen neus en lippen door, kwamen de bezorgde opmerkingen. Zoals toespelingen op mijn overgewicht. Bij ons thuis wordt er vaak goed gerijmd bij de cadeaus en ook voor mij zat er deze keer een kritische rijm bij. Deze ging natuurlijk over mijn gewicht en dat ik zo goed bezig was maar nu toch weer was aangekomen. Ik houd heel erg van kookboeken maar dit cadeau sloeg volledig de plank mis. Ik kreeg een dieetboek met het nieuwste en beste dieet... Natuurlijk hield ik van kookboeken, maar beseffen ze niet dat een dieetboek ook pijn kan doen? Op zo'n moment lach je een beetje mee, maar diep van binnen voelde het alsof ik niet goed genoeg was...

Het ergste was het om alleen naar een familie diner te gaan. Weer geen man aan mijn zijde, de enige die alleen was. Er is me zelfs een keer verteld:

"Als je een vriend wil, moet je toch eerst afvallen! Want wie wil er nou een dikke meid?”

Dat zijn de opmerkingen die het meeste pijn deden. Hoe moet je dan reageren? Ik glimlachte maar lief en huilde vanbinnen.

Inmiddels ben ik jaren verder, ik heb een man en een zoon die mij de mooiste grote barbie vinden die er is. Ze zijn trots op mij en ik ben daardoor nog trotser op mezelf. Natuurlijk is er iemand die mij mooi, lief en leuk vindt. Het thema gewicht is zo oppervlakkig. Er zijn veel mannen die ook van een volle vrouw houden en zich niet verstoppen! Opmerkingen die mij vroeger pijn deden met kerst, zijn nu voor mij een eye-opener.

De kritiek die je gegeven wordt zegt zoveel meer over de persoon die ze geeft. Eigenlijk zeggen ze over zichzelf 'ik ben het niet waard, ik ben te dik, ik voel me slecht'. Die gedachten houd ik nu bij me. Als er met de kerst vervelende opmerkingen komen kijk ik alleen nog maar lief terug en denk: 'Wat jammer dat je zo slecht over jezelf denkt. Dat geeft me verdriet, maar ook veel kracht.' Iemand anders zijn onzekerheden halen mij niet meer naar beneden. Ik heb dan vooral medelijden."

Laat je kerst niet verpesten!

Liefs Louise

Tags: